Az új specialitás: Mátrai borzaska, hűtve vagy fűtve

Kedvenc kisvendéglőmbe minden hónapba ellátogatok és minden alkalommal ugyanazt rendelem: mátrai borzaskát. Ez már egy több éves szokás, amihez ragaszkodom, hiszen mindig jobb kedvre derít és olykor problémáimra is ott születik meg a megoldás. Ez most sem volt másképp…

Rendszerint ugyanannál az asztalnál ülök, ismerem a felszolgálókat, így már kérdés nélkül készítik a kedvenc fogásomat, ahogy meglátnak. De az utóbbi alkalommal amikor beléptem, az asztalom el volt tolva a helyéről, mivel szereltek. Egy pillanatra megtorpantam, de láttam, hogy a vendéglő a kisebb szerelés ellenére üzemel. Így feladtam a törzshelyemet és a vele szemközt lévő asztalnál foglaltam helyet.

Hamar világossá vált, hogy klímát szerelnek, de nehezen fért a fejembe, hogy miért van erre szükség januárban.

A tulaj, Géza, mikor meglátott egyből odajött hozzám.

Géza: Szervusz. Ne haragudj, de épp klíma szerelés folyik.

Én: Szervusz. Láttam, nem probléma. De csak Január van. Hogy-hogy?

Géza: Időben el kell kezdeni. Tudod nyáron mindig megnő a kereslet és fontos, hogy időben felkészüljünk a hőségre. Tavaly egy kicsit elkéstem ezzel, pedig a Klímaglobál az oldalukon is figyelmeztet erre. Egy külön bekezdést szántak arra az ismertetésnél, hogy rettentő nehéz szakembert találni aki beszereli tavasszal, vagy nyáron az egységet. Ezzel a céggel szerencsém van, mert nézd – itt mutatta a telefonján a cég oldalát – mindenre kitérnek. Győr-Moson-Sopronba és ide, Komárom-Esztergomba nem csak a berendezést szállítják ki, hanem a beszerelést is vállalják. De az ország többi területén sem engedik el a megrendelők kezét, mivel vásárlás esetén megbízható szakembert is segítenek találni az installáláshoz.

Én: Értem. Nyárig mi lesz a klímával?

Géza: Ó! Ez nem csak hűt, hanem fűt is! De ne rohanjunk előre. Klíma vásárlás és klíma szerelés. Egyszerűnek hangzik, de korántsem az. Nagyon sok kérdést kell körbejárni, míg eljutunk a tökéletes megoldáshoz. Tisztázni kell mekkora a terület amihez választom a berendezést. A hűtés elegendő vagy fűtésre is szeretném használni? Hány légterünk van, amihez választjuk a készüléket? Hány klímát szeretnék? Mekkora a keret, amit a klímára szánok? A beszerelést hogyan lehet megoldani? Tudtad, hogy közel 100 éve van már klíma? De mégsem tudják az emberek miként működik. Mindenféle fizikai és kémiai folyamat megy végbe a berendezésben, ami segít elérni a kívánt hőfokot.

Klíma szerelés

És nem ám csak egy dologból áll a klíma, hanem 4 fő szerkezetből. Kompresszor, párologtató, kondenzátor és a fojtás. De mi mégis csak a bel- és kültéri egységeket ismerjük. Megyek tovább. Összetettség alapján kétféle klíma közül választhatunk: mono klíma és multi klíma. A mono egy darab kültéri és egy beltéri egységből áll össze. Akkor mi a multi?

Én: Egy kültéri és több beltéri?  – válaszoltam már a borzaskámat fogyasztva.

Géza: Úgy van! Látom megy ez neked! Szóval… de ennél is tovább megyek, mivel van oldalfali klíma, parapet, légcsatornázható, mennyezeti és padlóra állítható, mobil klíma. Mindegyik más és mástulajdonságokkal rendelkezik, így mindenki megtalálhatja a neki leginkább kedvezőt. És a költségek? Figyelni kell a márkára plusz a már meglévő nyílászárók huzatosságát. Nekem megéri: télen és nyáron is jó szolgálatot fog tenni. Ez egy energiatakarékos darab amit választottam, ráadásul a lehető legjobb helyről. Tanácsadás, szállítás, klíma szerelés… mindenben készséggel álltak rendelkezésre. Neked is csak ajánlani tudom.

Ezzel odaadott egy Klímaglobál névjegykártyát én meg befejeztem a borzaskámat.

Hazafelé azon gondolkodtam, hogy még időben vagyok, hogy felvegyem velük a kapcsolatot klíma kapcsán, amit a nyaralóba szeretnék.