Vacsora az unokánkkal

Ha nálunk nyaralnak a gyerekek, minimum egyik este elmegyünk a kedvenc vendéglőnkbe, hogy megünnepeljük az együtt töltött időt. Most annyiban módosult a dolog, hogy a gyerekeknek vissza kellett menniük Pestre, így csak a kis unokámmal mentünk a feleségemmel. Kiélveztünk minden unokás percet és kényeztettük Olíviát, hiszen erre vannak a nagyszülők.

Miután rendeltünk, a feleségem elszaladt a mosdóba, így Olíviával kettesben maradtunk. Kicsit álmosodott már az etetőszékben, így muszáj volt folyamatosan szóval tartani, nehogy elaludjon a vacsora előtt.

Hirtelen nem jutott más eszembe, csak a plazmavágás. Aznap délelőtt ez volt az utolsó téma, amire rákerestem a neten. Az Acélpartner weblapján hagytam abba a kutatást, amit most elmesélhettem Olíviának:

Kezdjük az elején. Tudod mi az a plazmavágás? Mit gondolsz? Nem tudod? Akkor elmesélem. Hő segítségével vágja el az anyagot a plazmavágó, azaz termikus vágást alkalmaz. Ömlesztő eljárásnak nevezzük a folyamatot, hiszen a vágási pontban a vágandó anyagot teljes átmérőjében megolvasztja, a gázsugár pedig kifújja onnan. Azt még nem is mondtam, hogy közel 20000 Celsius fokon olvaszt a plazmavágó. Ennél az eljárásnál nem megy végbe kémiai reakció, nem úgy mint a lángvágásnál. Ha már lángvágás, akkor tudni érdemes még, hogy a plazmavágás vágási sebessége nagyobb, de tartománya kisebb. Tudni érdemes még, hogy kétféle alaptípust különböztetünk meg a plazmavágásnál: van belső- és külső íves.

plazmavágás

A külsőíves annyiból szerencsésebb, hogy a vágható anyagok vastagabbak és sebessége magasabb a belsőíveshez képest. De mint minden jó dolognál muszáj valamiben engednünk is: külsőíves plazmavágással csak fémeket tudunk megmunkálni. Az Acélpartner szénacélokkal, saválló és rozsdamentes acélokkal dolgoznak egészen 60 mm vastagságig. Az acél lemezek méretének pedig a 3000X12500 mm nagyságot szablyák határul. Lyukasztással 40 mm-ig vágnak, de anyagszéltől már 60 mm-ig is elmennek. A plazmavágáshoz speciális gép is kell, ami náluk egy HiFocus 280i, a MicroStep Group gyártmánya, a plazmaforrásról pedig a Kjellberg Finsterwalde gondoskodik. A gép rotációs fejének köszönhetően többféle vágásmód is megvalósítható. Ezek a következőek: merőleges, ferde, jelölés, írás. Amennyiben pedig ötvözzük az előbbi vágásmódokat, úgy összetett alkatrészeket is létre tudunk hozni.

De ha mégsem a plazmavágás lenne az ideális megoldás, akkor a cégnél lehetőség van lángvágásra, felülettisztításra, élletörésre is.

A lángvágásról már beszéltünk a plazmavágás kapcsán, de amit még érdemes tudnod, hogy ennél az eljárásnál általános rendeletetésű acélokkal dolgoznak, de szóba jöhetnek ötvözött acélok is 5 és 350 mm között. A táblaméret csak kissé tér el a plazmavágáshoz alkalmazottakhoz képest. Itt a megengedett méret 4000X12000 mm. A vágás szabványosítva van. Itt a plazmavágással ellentétben propángázt alkalmaznak.

Ekkor visszaért a feleségem az asztalunkhoz és megvacsoráztunk.

Mikor hazaértünk, a lefekvésnél Olívia engem kért, hogy meséljek még neki elalvás előtt. Ennek hallatán nagyon boldog voltam, hogy ilyen érdekes és hasznos témákkal tudom megismertetni a kisunokámat.