Esettanulmányok 5 kw napelem éves termelése témakörben mindenkinek

A zárva tartó, vagy éppen csak elvitelre üzemelő éttermek idején most egy egészen más témával készültem a mai napra, hogy egy kicsit kizökkentsem ebből a letargiából: 5 kw napelem éves termelése – ez a mai témánk.

Nagyon szeretnék arról mesélni már, hogy mennyire dübörög a vendéglátás és hogy az elvitel legalább olyan jól működik, mint a normál üzem, de sajnos ezt nem jelenthetem ki. Mi több, sokkal inkább az ellenkezőjével szembesülök és ezt nagyon rosszul viselem. Éppen ezért olyan dolgokba próbálok kapaszkodni az utóbbi időben, ami valamilyen más körben, de mégis előre mutat, előrébb visz és motivál. Mert a motivációból és sikerből származó vidámság és pozitív gondolatok hiányoznak most a leginkább.

Ezért most megosztom veletek azt a weboldalt, amit nem is olyan régen találtam, miközben a napelemes rendszerekből képeztem ki magam egy kicsit. A közeljövőben szeretném az ingatlanomat energetikai szempontból fejleszteni. Ez alatt első körben a fűtés korszerűsítésére gondoltam, azonban elkezdtem utánanézni a napelemes rendszereknek is és arra jöttem rá, hogy ez is egy egészen járható út lehet. Ez viszont azt is jelenti, hogy mindent, ami eddig valamilyen fosszilis energiahordozóval üzemelt (gáztűzhely, kandalló, gázbojler, stb.) érdemes villamos üzeművé alakítani, hogyha a napelemes rendszer megépül, akkor ezek mind az “ingyen energiával” működjenek.

Ezzel el is érkeztünk az egyik olyan ponthoz, ami mindenkit érdekel általában az áron kívül: hogy mennyi is például 5 kw napelem éves termelése, vagy hogy mennyi idő alatt térül meg az ebbe való befektetés? Mivel ez mind-mind nagyon sok tényezőtől függ, ezért nem igazán létezik egyetlen egzakt válasz. Azonban a napelemrendszer.info weboldalán, amit már korábban is említettem lehet olvasni néhány esettanulmányt, ami jó kiindulási pontot adhat ebben a témában.

Egészen pontosan két történetet lehet olvasni két magyar családról, akik napelemre váltottak. Ennek egyrészt az a célja, hogy néhány tévhitet eloszlatva a potenciális megrendelők kapjanak egy átfogó képet arról, hogy mit is jelent a megújuló energiára történő váltás. Másrészt az is a célja, hogy megmutassa, hogy itthon is van arra jócskán példa, hogy valaki a zöld utat választja. Ezzel őszintén remélem, hogy sikerül egy kicsit biztatni az embereket a napelem rendszerek felé történő nyitásra.

A jelen történetekben az 5 kw napelem éves termelése abból a szempontból kerül megközelítésre, hogy mekkora ingatlanhoz, milyen fogyasztókkal választottak ilyen teljesítményű berendezést. Nézzük is az első esettanulmányt!

Az első történet egy 102 négyzetméteres házról szól, ahol a családfő szeretett volna napelemes rendszerre váltani saját megfontolásából és persze valamilyen szinten a környezete hatására is. Az alapterület persze csak egy szám, ehhez nagyon lényeges az is, hogy mire szeretnék használni a napelemes rendszert. Jelen esetben János legfőképpen az ingatlan fűtését szerette volna megoldani a fotovoltaikus rendszer segítségével, ami a fűtéshez használt infrapaneleknek adott volna elég energiát. Ezen kívül pedig az is kiderül a történetből, hogy a ház két lakója egyébként a szokásos háztartási gépeket üzemelteti, mint például a hűtő, a mosogatógép és a mosógép.

Ezek olyan kézzelfogható igények, amelyekre már lehet napelemes rendszert tervezni és méretezni, így hát itt került képbe a napelemrendszer.info csapata, akik ezekért a folyamatokért, valamint a kivitelezésért feleltek. János kettőt pislogott és már a tetőn is volt a hálózatra visszatápláló, 5 kWp napelem rendszer.

Ebben az esetben az 5 kw napelem éves termelése ugyan nem kézzelfogható módon van közzétéve, de azt megosztották velünk a szakemberek, hogy a megtérülés valahol 10 év környékére tehető majd. De addig is hátra lehet dőlni és élvezni a zöld energiát.

A másik történetben egy kicsit nagyobb családi ház napelemes fejlesztéséről van szó, ahol az előzőhöz nagyon hasonló gondolatokkal álltak neki kivitelezőt keresni a tulajdonosok. Azonban ebben a tanulmányban még nem értünk oda, hogy megtérülés, mert az oda-vissza mérő órát még nem szerelte fel a szolgáltató. Ha ez is elkészül, akkor fog a tulajdonos egy becslést tenni a tapasztalatai alapján. Addig is azt lehet mondani, hogy általánosságban valahol a 10-12 éves intervallumon belül jöhet vissza egy ilyen befektetés.

Tehát az 5 kw napelem éves termelése ugyan nem egy fekete-fehér, konkrét szám, hiszen nem tudhatjuk előre a napsütéses órák számát, csak egy jó becslést, a megtérülését mégis jól lehet közelíteni, hogyha rendelkezésre állnak olyan adatok, mint az alapterület és a fogyasztók száma és jellege. Úgyhogy ha az 5 kw napelem éves termelésére vagytok kíváncsiak, akkor olvassátok el magatok is az említett tanulmányokat és vonjátok le belőle a megfelelő következtetéseket.

5 kw napelem éves termelése