Szigetközi látnivalók – több van belőlük, mint gondolnád

Alig fél éve jöttem össze a párommal, akivel szinte már az első pillanat óta nagy a szerelem. Most pedig eljött az a pillanat is, hogy kicsit jobban is megismerjem a gyerekkorát, a családját, és azt a helyet, ahonnan jött. Eldöntöttük hát, hogy egy hosszú hétvégén fogunk eltölteni Győrben a családjánál, ugyanis ő onnan származik. Egy kicsit megijedtem, ugyanis elsőre elég ijesztőnek találom, hogy a szülőkkel lakjunk egy fedél alatt, hiszen mindenképpen jó benyomást szeretnék rájuk tenni. És így a nap 24 órájában “viselkednem” kell majd. Most viszont nincsenek nyitva se vendéglátó, se fogadó helyek, ahol meg lehetne szállni. Így hát maradt a mamahotel.

Azt is kitaláltuk, hogy ha már végre kijutunk Budapestről egy kicsit, akkor már kirándulunk is a környéken. Őszinte leszek, én elég kevéssé ismerem Győr városát és a környező Szigetközt, de nem akartam tudatlannak és tájékozatlannak tűnni. Így hát végezni akartam egy kis detektív munkát, és feltérképezni, hogy milyen látványosságokat rejt a környék. Be is írtam a keresőbe, hogy “Szigetköz látnivalók”. Gondoltam innen kinézek pár helyet, amivel aztán majd villoghatok a barátomnak és a családjának azzal, hogy még ezeket a helyeket is ismerem.

Az egyik oldal, amit találtam, mikor a “Szigetköz látnivalók” szavakra rákerestem, minden várakozásomat fölülmúlta. Ez pedig a Cultractive cég oldala volt. És hogy miért? Mert ők elképesztő részletességgel, ízléssel és látványos tudással állították össze a látnivalók listáját. Rengeteg érdekességet megtudhattam a környék nevezetességeiről. A látnivalók fül alatt rászűrhetünk, hogy milyen jellegű emlékművet szeretnénk megtekinteni (természeti, építészeti vagy egyéb kulturális), és még azt is külön megadhatjuk, ha csak az ingyenesen látogatható helyek érdekelnek minket.

A számos szigetközi látnivaló mellett pedig még a Csallóköz nevezetességeiről is beszámolnak. Gondoltam kikupálom magam belőlük is.

Ami azt illeti, a Cultractive oldalán nem csak látnivalókat, hanem rendezvényeket és túraútvonalakat, túra ajánlatokat is megtalálhatunk. Arra gondoltam, hogy ha már Győrben járunk majd, akkor már megnézem, esetleg akad-e olyan városnéző séta útvonal, amit körbejárhatnánk. Meg is találtam a tökéleteset a cégér túrában. Kicsit többet is megtudhattam a részleteket olvasgatva Győr történetéről. Ha bedobok egy-két innen olvasott infót, biztosan lenyűgözhetem majd a szülőket is. Egyébként rengetegféle túrát kínálnak. Akár kulturális jellegű sétára, városnézésre, a néphagyományok felfedezésére, természetjáró túrára, vízi vagy biciklis túrára vágyunk, ezen az oldalon bármelyiket megtaláljuk.

Minden útvonalhoz tartozik egy-egy rövidebb leírás is, csak hogy egy kis ízelítőt adjon a látványosságokból. Az egyik ilyen leírás a győrsági barlang lakásokhoz kapcsolódott. A Kilátó-hegy tövében meghúzódó boros pincéket ugyanis, mint kiderült, egykoron még lakásnak is használták a helyiek. Szerintem ez roppantul érdekes.

Szemezgettem kicsit a túraútvonalak között, és a Cultractive ajánlataiból inspirálódva mondtam is a barátomnak, hogy akár egy biciklis túrára is elmehetnénk a környéken. Ő lelkesedett is az ötletért. Már csak biciklit kell hozzá szereznünk valahonnan.

Hogy őszinte legyek, én nem is sejtettem, hogy ennyire gazdag és érdekes tud lenni a nyugat-magyarországi régió. Ez egy nagyon pozitív csalódás volt számomra. A Szigetköz hihetetlen sok gyönyörű vidéket és építészeti emléket őriz, amiről én nem is tudnék most, ha nem találtam volna rá a Cultractive oldalára. Nagyon hálás vagyok nekik, hogy létrehozták ezt a kis túra-adatbázist. Látszik, hogy szívügyük a szigetközi turizmus és a környék bemutatása. Nem is csoda, hiszen egy győri szélhelyű cégről van szó. Van egy olyan érzésem, hogy nekik (és persze a barátomnak) hála, nagyon sokat fogok arrafelé kirándulni az elkövetkező időkben.