Hogyan jön az energetikai tanusítvány a vendéglőhöz?

Hát annyira nem szorosan, de valamennyire azért mégis. Energetikai tanusítványt főleg akkor akar kiállítatni az ember, ha a közel jövőben el akarja adni az ingatlanját, vagy esetleg meg akar venni egy kimondott ingatlant. Először csak kíváncsiságból akartam utána nézni, meg némi paranoiából is, mert a jelen időszak igencsak nehéz a vendéglő számára.

Az oldal, amit találtam energetikai tanusítvány kiállítással foglalkozik főleg, de van más is a tarsolyukban. Engem főleg ez a más ragadott meg, de mivel ez nem feltétlenül a fő profiljuk, ezért szeretném először azt bemutatni, csak hogy ne vegyek ki semmit kontextusból. Bár ebben az esetben nem hiszem, hogy annak komoly következményei lennének, azért jobb félni…

Szóval! Igazából rendkívül jó az oldal és a cég több szempontból is. Egyrészt az ország bármelyik területéről lehet velük szerződni, és sürgős esetben akár tizenkét órán belül is fel tudják mérni az ingatlant, de a maximum az egy nap. Ez persze megállapodástól is függhet, de szerintem ez nagyszerű, hogy ilyen gyorsan tudnak jönni, főleg hogy milyen jól pörög most az ingatlan piac a babaváró és a CSOK miatt. Az értékbecslés után tudják kiállítani az energetikai tanusítványt, ami gyakorlatilag az ingatlan energiafogyasztásának a mértékét mutatja meg egy 12-es skála segítségével AA++-tól JJ-ig, ahogy ezt az oldalukon is írják.

Ezt a két műveletet lehet külön-külön is kérni, de ha a kettőt egyszerre végezteted el, az értékbecslésnek a felét elengedik. Az árak az ingatlan méretétől, illetve fajtájától is függ; lakás vagy családi ház. A tanusítványt akár ímélben is eltudják küldeni, mihelyt az adatok beérkeznek az értékbecslésből, ami nekem különösen is tetszett, hiszen ez egy sokkal környezettudatosabb és gyorsabb megoldás, mintha feladnák postán. Persze erre is van lehetőség. Azt is fontos még megemlíteni, hogy ha egy ilyen tanusítványt kiállíttatsz az 10 évig nem évül el, ha csak nem változtatsz az ingatlanon olyat, ami befolyásolja az energiafogyasztást (pl.: új fűtésrendszer, vagy világítás, stb.)

Na, de ami engem különösen érdekelt az a napelemes fülük volt. Ugyan nem ez a legjobb alakalom egy beruházás megkezdésére, de mindig jó, ha az ember nyitott a fejlődésre, és ábrándozni mindig lehet. Szóval körülnéztem itt is. Sajnos az árak valóban arra jártak, hogy a jelenlegi helyzetnek köszönhetően nem engedhetem meg magunknak őket. Ami azért dühítő, mert utána számoltam, és ha a vendéglő most is úgy működne, mint ahogy szokott, sima befektetés lenne. Ráadásul, ha eladásra kerülne a hely még növelné is az értékét. Bár inkább ne kelljen eladnom.

Remélem ti is olyan felvilágosítónak találtátok ezt a kis bejegyzést, ahogy én. A jövőben biztos, hogy még visszatérek erre az oldalra, ti se habozzatok, ha a szükség úgy hozza.